Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

A hullámos talpú érme piaci ára és az érmepiac hullámai

Egyszer fent, egyszer lent

 Nagy meglepetésemre nem olyan régen, amikor az 1941-es hullámos talpú 2 pengős árait keresgéltem, egészen sok használható információt sikerült találnom. Az elmúlt évek eladási adatai sokat mondanak nekünk, nem csak az árak alakulását illetően, hanem az érme piacon tapasztalható fellendülés és hanyatlás váltakozásáról is.

Az adatok azt bizonyítják, hogy a numizmatikai piac rövid, közép és hosszú távon egészen más hozamokat képes produkálni. Tapasztalatok szerint hosszabb távon, általában 6-8%-os hozammal kecsegtetnek ezek a befektetési eszközök, miközben közép távon nem ritka a stagnálás vagy a visszaesés jelensége sem. Egészen rövid távot figyelve extra nagy kilengéseket is láthatunk, ha pedig több évtized hosszú időszakot veszünk figyelembe, akkor szintén az értéktartás, értékőrzés a jellemző. Ez a sokféleség tehát különböző mértékű hullámzást sejtet a háttérben. Az alábbi táblázatban a sárga mezőkben láthatjuk az interneten fellelhető árakat, míg a zöld mezőkön belül a számított értékek szerepelnek. Szerencsére az archívumokban a korábbi évekből is kaptunk adatokat, így nagyobb rálátást nyerhetünk az árak alakulására. Az első táblázatban az árak szerepelnek, a másodikban pedig 2010-es bázis értékkel számított adatok kaptak helyet. Tehát ha például a VF20-as tartásfokot nézzük, akkor az látható, hogy 2016-ig, 6 év alatt 12%-os árcsökkenés volt összesen. Ugyanez az érme 2019-ig viszont 49%-os árnövekedést produkált.

Mikor szálljunk be?

Dolgozzuk fel hát a fenti táblázatokat elsősorban befektetési szempontból. Amit rögtön láthatunk, hogy a második táblázat tetején rengeteg negatív előjelű szám szerepel. Ez azt jelenti, hogy a 2010-2016 közötti időszakban az érme ára lejtmenetben volt. Aki ekkor vásárolt, majd eladott, az negatív hozamot volt kénytelen elkönyvelni. Persze mostanra már rendeződött a helyzet és, aki a mai napig megtartotta az érmét és most dobta piacra, az a tartásfoktól függően 5-9% átlagos, éves hozamra tehetett szert. A fenti táblázatból jól látható az is, hogy az elmúlt 3 év jelentős áremelkedésének volt köszönhető ez a helyreállás, hiszen ez alatt az idő alatt, majd duplájára emelkedtek az árak. Ez egyébként általánosan igaz a numizmatikai piac egészére, ami épp egy jelentős felívelő szakaszban van.

 

Buy and hold mindörökké?

Vegyük észre tehát, hogy nagyon nem mindegy mikor szállunk be és ki a piacról. Mint a részvények esetében, a buy and hold stratégia itt is célravezető lehet, de az sem végtelen ideig. A buy and hold stratégi annyit jelent konyhanyelven, hogy vedd meg és ülj rajta. Hogy ez sem mindig célravezető, azt az alábbival példával szeretném alátámasztani,
1982-ben a Hullámos talpú 2 pengő UNC tartásfokon 200 ft-ba, egy XF tartású darab pedig 125 ft- ba került. Az inflációt és a vásárlóértéket figyelembe véve a két összeg, mai áron számolva 14200 ft (UNC) és 8875 ft (XF). Ez szinte tökéletesen megegyezik a mostani árakkal és azt jelenti, hogy a befektetés reál hozamot nem termelt, pusztán értékmegőrzésre volt alkalmas.

 

Összegzés
Az érmepiaci árak tehát rövid távon akár eshetnek 30-40%-ot vagy éppen emelkedhetnek a duplájára is. Közép és hosszabb távon az átlagos emelkedés mértéke 6-8 % közé tehető évente, míg extra hosszú távon legfeljebb értékmegőrzés valósulhat meg és a reál hozam 0 % körüli várható.