Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Gyűjtemény típusok – A típus gyűjtemény. Egy gazdaságos kollekció

Szabó Gábor
2019. 02. 06. 12:48:15

Változatos gyűjtemény a teljesség igénye nélkül

 

Ebben a bejegyzésben egy kicsit kapcsolódni fogunk az előző íráshoz, ahol is az extra fine tartásfokú gyűjtemény mellett érveltem, elsősorban a takarékosság jegyében.

Az extra fine tartásfokra optimalizált gyűjtemény gazdaságos megoldás lehet abban az esetben, ha valaki minden részletre kiterjedően törekszik a gyűjtemény teljességére. De mi a helyzet akkor, ha fontosabb a minőségi megjelenés, mint a legapróbb részletekre kiterjedő változatosság birtoklása? Mi van akkor, ha valakinek nem fontos, hogy az azonos megjelenésű darabokból minden évszámot, verdejelet begyűjtsön?

Ha korlátozottak az anyagi lehetőségeink, vagy egyszerűen csak változatosabb gyűjteményt szeretnénk létrehozni, akkor ilyen esetben megoldás lehet a típus gyűjtemény kialakítása. Ez azt jelenti, hogy csak a legfontosabb változatokból szerzünk be egy-egy darabot. Pl a bordó papír 100 ft-osból a kollekcióban szerepel a Kossuth, Rákosi, Népköztársaság, Köztársaság címeres bankjegyek egyike számunkra elfogadható tartásfokon, de nem szerepel minden évjárat. Persze ez nem jelenti azt minden esetben, hogy olcsón megússzuk, de kevesebb pénzből a lényeget meg tudjuk valósítani.

A fenti példa esetében ez azt jelenti, hogy csak a látványos különbségeket vesszük figyelembe és tesszük a gyűjteményünk részévé, mint például a címer változatok. Mindezekkel szemben viszont nem törődünk az apróbb jellemzők, a design fő lényegét meg nem változtató tulajdonságokkal, lásd évszám, aláírások, vagy esetenként a verdejel. Nem törekszünk tehát a különbözőség kisebb-nagyobb formáinak legmélyebb és legszélesebb megjelenítésével a kollekciónkban. Ez azoknak a gyűjtőknek lehet előnyös, akik egyrészt kevesebb pénzzel rendelkeznek, másrészt ha több pénzük is van, szeretnének inkább színes, változatos gyűjteményt összeállítani.
A fő motíváció tehát a gazdaságosságon és a látványosságon helyezkedik el. Azok számára előnyös ez a gyűjtési stílus, akik szeretnek gyönyörködni a bankjegyek, érmék változatos megjelenéseiben és kisebb összegeket tudnak, vagy akarnak a hobbijukra áldozni. Persze meg van a szépsége a teljes részletességre törekvő gyűjteményeknek is, de ott más motívum számít a gyűjtői öröm forrásának. Az alábbi képen látható az 1 forintosokból összeállított egyszerű típus gyűjtemény. A sorból azonban kilóg a köztársaság veret. Nem azért, mert az érmekép és alapanyag jelentősen eltér a többitől, hanem mert próbaveret látható a képen. A típus gyűjteményeknek nem része az ilyen unikális 10-100 darabban vert ritkaság.